info@liberifoundation.com

+31 (0) 527 763 423

Het Spijk 12, 8321 WT Urk, NL

health-post-def
De huidge situatie van de

Dokterspost

De huidige situatie van de dokterspost in Kamimbi is verre van ideaal en belemmert het vermogen om gezondheidszorg te bieden aan de meer dan 10.000 mensen in de omgeving. Het gebouw bestaat slechts uit een grote ruimte met twee aparte kamers. In de ene kamer worden cliënten ontvangen en medicijnen verstrekt, terwijl in de andere kamer kleine ingrepen en bevallingen worden uitgevoerd. Het gebrek aan stromend water en elektriciteit vormt een groot probleem. Daarnaast scoren de ruimtes qua hygiëne zeer slecht. Er is een tekort aan medicatie en de benodigde materialen om ingrepen en bevallingen adequaat uit te voeren zijn nagenoeg afwezig. Dit resulteert in veel complicaties, waaronder een hoog aantal sterfgevallen bij zwangere vrouwen, voornamelijk als gevolg van bloedvergiftiging. Daarnaast maken virussen en parasieten, zoals malaria, nog steeds te veel slachtoffers.

De dokterspost heeft momenteel vijf medewerkers, waarvan twee verpleegkundigen, en de overige drie zijn ondersteunend personeel, grotendeels op vrijwillige basis. Deze toegewijde medewerkers proberen met beperkte middelen zoveel mogelijk hulp te bieden, maar de situatie is verre van optimaal. Er is dringend behoefte aan verbeteringen in de faciliteiten, voorzieningen en medische voorraden om de gezondheidszorg in Kamimbi te verbeteren en de sterfte en complicaties te verminderen.

GEEN elektriciteit en stromend water

De medewerkers zijn gemotiveerd, maar de middelen ontbreken

Health-post
Ons plan

Een nieuwe kliniek bouwen

Het plan om een nieuwe kliniek te bouwen in Kamimbi is een belangrijke stap om de gezondheidszorg in de regio te verbeteren. De kliniek zal niet alleen dienen als een dokterspost, maar ook als een faciliteit waar langdurige monitoring en behandeling van patiënten mogelijk is. Om het project te realiseren, stellen we voor om het in twee fasen uit te voeren.

Fase 1 zal zich richten op het bouwen van het nieuwe ziekenhuis en zal plaatsvinden in de periode van 2022-2023. Tijdens deze fase zullen de benodigde constructie- en bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd om een modern en goed uitgeruste kliniek te creëren. Het gebouw zal voldoende ruimte bieden voor verschillende afdelingen en faciliteiten, inclusief een spoedeisende hulp, operatiekamer, laboratorium, apotheek en verpleegafdelingen.

Fase 2 richt zich op de transformatie van de huidige dokterspost tot een gespecialiseerde afdeling voor gynaecologie en verloskunde. Deze fase zal plaatsvinden in de periode van 2024-2025. Door de huidige dokterspost om te bouwen en te upgraden, kunnen er hoogwaardige diensten worden geleverd op het gebied van gynaecologische zorg en ondersteuning bij bevallingen. Dit zal de kwaliteit van de gezondheidszorg voor zwangere vrouwen verbeteren en de kans op complicaties verminderen.

 

HET bouwen van een kliniek

Fase 1

Het plan om een kliniek met opname mogelijkheid te bouwen in Kamimbi, gericht op preventieve gezondheidszorg, is een waardevol initiatief. De kliniek zal verschillende ruimtes omvatten om diverse diensten te kunnen leveren. Hier zijn enkele belangrijke onderdelen die in de kliniek moeten worden opgenomen:

  1. Aparte opnameruimtes voor mannen, vrouwen en kinderen: Het is essentieel om gescheiden opnameruimtes te hebben om privacy en comfort voor patiënten te waarborgen.
  2. Apotheek: Een goed uitgeruste apotheek is noodzakelijk om medicijnen en benodigdheden op te slaan en uit te delen aan patiënten.
  3. Kantoor: Een kantoorruimte zal dienen als administratief centrum, waar medewerkers dossiers kunnen bijhouden en andere administratieve taken kunnen uitvoeren.
  4. Wachtkamer: Een comfortabele wachtruimte biedt patiënten en hun families een plek om te wachten voordat ze worden gezien door medisch personeel.
  5. Spreekkamer: Een speciale spreekkamer is nodig waar artsen en andere medische professionals patiënten kunnen onderzoeken en consultaties kunnen uitvoeren.
  6. Hygiënesluis: Een hygiënesluis zorgt voor een schone en veilige overgang tussen verschillende ruimtes en minimaliseert het risico op infectie.
  7. Toilet- en douche faciliteiten: De kliniek moet beschikken over sanitaire voorzieningen om te voldoen aan de basisbehoeften van zowel patiënten als medewerkers.
  8. Opslagruimte: Een voldoende grote opslagruimte is essentieel om medische apparatuur, benodigdheden en andere materialen veilig op te slaan.

 

Het voorzien van stromend water en elektriciteit in de kliniek is van groot belang om een goede werking en comfortabele omgeving te garanderen. 

De huidige dokterspost ombouwen tot de afdeling Gynaecologie

Fase 2

Het streven om in 2024 een gynaecologieafdeling te creëren in de gerenoveerde oude dokterspost is van groot belang om de totale zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren en complicaties tijdens en na de geboorte te verminderen. Het is bekend dat goede medische zorg tijdens de zwangerschap en bevalling cruciaal is voor de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als kind.

Het renoveren van de oude dokterspost naar een specifieke gynaecologieafdeling zal de volgende aspecten van de zorg voor zwangere vrouwen omvatten:

Prenatale zorg: Zwangere vrouwen moeten regelmatige controles en screenings ontvangen om de gezondheid van zowel de moeder als de baby te waarborgen. Dit omvat het monitoren van de groei van de baby, het controleren van de bloeddruk en het opsporen van eventuele complicaties.

Bevallingszorg: Het ziekenhuis moet uitgerust zijn met de benodigde faciliteiten en medisch personeel om veilige bevallingen te begeleiden. Dit omvat het bieden van professionele ondersteuning tijdens de bevalling, het monitoren van de vitale functies van de moeder en het kind, en het omgaan met mogelijke noodsituaties.

Postnatale zorg: Na de geboorte is het belangrijk om de gezondheid van de moeder en de baby te blijven controleren. Dit omvat het verstrekken van informatie en ondersteuning bij borstvoeding, het controleren van de herstelprocessen van de moeder en het bieden van eventuele benodigde medische zorg voor de baby.

Het creëren van een gespecialiseerde gynaecologieafdeling in de oude dokterspost zal een veilige en toegewijde omgeving bieden voor zwangere vrouwen, waar ze kunnen rekenen op hoogwaardige medische zorg. Dit zal de kansen op een succesvolle en gezonde geboorte vergroten en de moeder- en kindersterfte verminderen.

Het is een belangrijke stap om te zorgen dat zwangere vrouwen in Kamimbi en de omgeving toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben, zodat ze veilig en met de juiste ondersteuning kunnen bevallen.

 

De bouw is in augustus 2022 begonnen

De opening staat gepland in oktober 2023

health-post
BEKIJK HET FILMPJE EN ONTDEK

Hoe de bouw vordert

DE BEELDEN ZIJN GEMAAKT IN FEBRUARI 2023