info@liberifoundation.com

+31 (0) 527 763 423

Het Spijk 12, 8321 WT Urk, NL

Volg ons:

Over Liberi

Over Liberi

Liberi Foundation is opgericht door Wilma Kaptijn. De mogelijkheid om zelf aan de wieg te staan van iets bijzonders op het gebied van educatie en gezondheid is de grote drijfveer geweest om de stichting te beginnen. In Zambia hebben we een heel goed en gedreven netwerk waar we mee samenwerken. Samen met het team op Urk mogen we trots zijn wat we de afgelopen jaren in het dorpje Kamimbi hebben gerealiseerd.

0 +

Donaties

Waar begin je?

Natuurlijk eerst een goed bestuur. Daarna een goede visie en plan. Ons bestuur was snel gevonden en iedereen deelt dezelfde passie.

Je kunt van elkaar leren! Daarom kozen we vijf verschillende stichtingen uit met allemaal een project op het gebied gericht op educatie om zo meer te begrijpen en te leren wat er zoal komt kijken bij het opzetten van een goed project in een derde wereld land.

We hebben meegeholpen aan de bouw van een schooltje in Cambodja, in Kenia betaalde we de studiebeurzen van 50 meisjes uit de sloppenwijken van Kibera en in hetzelfde land steunden we een drinkwatervoorziening voor een basisschool in Vintengeni in de provincie Kilifi. We droegen bij aan een ster-schoolprogramma in Ethiopië via Edukans. In Kameroen hielpen we mee aan de bouw van een basisschool en financierde we de schoolbus, en in Oeganda steunden we het schoolboeken programma. Allemaal bijzondere projecten waar we veel van leerden. We waren als bestuur bij de opening van de school in Cambodja en zelf bezocht ik de projecten in Kenia

Zelf aan de slag!

In 2017 kregen we een mooie kans. Via een goede vriend kwamen we terecht in Zambia en
wel in het plaatsje Kamimbi. Hier was behoefte aan een school omdat de
staatsscholen vanwege grote afstanden voor veel kinderen niet of moeilijk
bereikbaar zijn en de dichtstbijzijnde staatsschool overvol is. Hulp hier was
en is gewoon nodig!

Doordat we een goed netwerk hebben daar konden we spijkers met koppen slaan. In het
eerste jaar hebben we een entiteit opgericht in Zambia. Met een goed bestuur,
bankrekening en alles wat erbij komt kijken en konden onze eerste eigen stappen
maken..

Gedurende een periode van 4 jaar in Zambia is er best veel gerealiseerd. De bedoeling was
om alleen een school te bouwen en hiervoor fondsen te gebruiken van de eigenaar
van de stichting. Maar gedurende de jaren ontstond een behoefte om het nog meer
verdieping te geven.

Er is nog veel te doen is voor de gemeenschap in Kamimbi. Wij proberen onze
gezamenlijke kwaliteiten te benutten om kleinschalige projecten op het gebied
van onderwijs en gezondheidszorg op te zetten.
We willen als stichting meer betekenen voor de gemeenschap in Kamimbi. Daarom is in 2019 besloten om ook fondsen te werven.

sia

Liberi school

0%
0
reeds gedoneerd
Community centrum

De Liberi school

In 2022 is het laatste schoolblok gebouwd van de Liberi school. De school geeft momenteel les aan 266 kinderen, beginnend bij babyclass. Elk jaar komen er 38 nieuwe kinderen bij. De school is in handen van de stichting. De keuze om deze school privé te houden en niet aan de overheid te geven heeft alles te maken  met kwaliteit. Het onderwijs is kwalitatief veel beter. De kinderen krijgen de aandacht die ze verdienen. De school is voorzien van alle materialen die een school nodig heeft om goede educatie te bieden. De docenten zijn goed opgeleid, en krijgen extra trainingen of mogen in de vakanties een opleiding volgen die bijdraagt aan de school en haar omgeving. Er is dagelijks ontbijt en lunch. Buiten de normale lessen is er aandacht voor sport en spel, levenslessen. De school is voorzien van een speeltuin, voetbalveld en een grote groentetuin.

De Liberi school als community centrum

En er zijn meer toekomstplannen. Eigenlijk is de Liberi school het groene hart van dit gebied. Vanuit hier wordt veel gedaan voor de gemeenschap. Zoals iemand van de community zegt: ‘Liberi heeft niet alleen onze omgeving veranderd maar ook onze denkwijze!’

Computers

Er is een computer lokaal ingericht met 40 computers gesponsord door DHL Afrika, die niet alleen kinderen maar ook volwassenen computerles biedt.

Programma's

Een paar keer per jaar worden er programma’s georganiseerd die gaan over aids, malaria, vrouwenwelzijn en nog veel meer onderwerpen die vooral vrouwenlevens positief beïnvloeden.

Naaimachines

Er zijn twee naaimachines aangeschaft. Twee vrouwen geven les aan meerdere vrouwen van de gemeenschap. Ze naaien bijvoorbeeld gordijnen voor andere scholen of de kliniek. Maar ook maken en herstellen ze de schooluniformen.

Leencentrum

Er is een leencentrum gestart die aan vijf scholen in de nabijgelegen regio de kans geeft om ook gebruik te maken van leermaterialen. Een school heeft deze echt nodig om goede educatie te geven. Denk aan telramen, wereldbollen, hartmodellen, maar ook springtouwen en buitenspellen.

Sportwedstrijden

Sportwedstrijden tussen scholen.

Zomerkamp

Er worden zomerkampen gerealiseerd voor kinderen uit de omgeving.

Doelen

De Liberi heeft ondertussen meer doelen als alleen een lagere school zijn. Het is uitgegroeid tot een centrum waar meer activiteiten plaatsvinden. Er wordt een ’literacy program’ gegeven. Dit betekent dat twee middagen per week er volwassenonderwijs wordt gegeven. Veel vrouwen en ook mannen krijgen zo de kans om te leren lezen, schrijven en rekenen.

"Give A Hand To Make
The Better World"

Our Mission

Dokterspost in Kamimbi

Voor de eerste jaren hebben we ons vooral bezig gehouden met educatie, maar zijdelings hebben we al veel contact met de dokterspost in Kamimbi. We voorzien ze al een aantal jaar van meer medicijnen en andere attributen die nodig zijn om betere zorg te bieden.
de dokterspost is in slechte staat. We vinden als stichting dat hier nu wel verandering in moet komen. Hier hopen we hier in 2022 een start mee te maken.

Toekomst

Als een project alleen zou gaan om het bouwen van klaslokalen of een kliniek dan zou het niet helemaal geslaagd zijn, want het is veel meer dan alleen het gebouw. Het bouwproject levert niet alleen een school of kliniek op die de toekomst van een gemeenschap verandert, het is ook een middel om tot interactie te komen met de gemeenschap. Dat is net zo goed het doel van een project, want door die interactie ontstaan allerlei andere effecten. De gemeenschap ontdekt wat ze zelf kan doen aan hun omstandigheden, ontwikkelt nieuwe vaardigheden en krijgt nieuw perspectief. Deelnemers ontdekken hun talenten, maken andere keuzes voor de toekomst en worden maatschappelijk actiever. Hierboven al staat benoemd dat de Liberi school, meer doet dan alleen maar les geven. Maar we willen in de toekomst nog meer uitbreiden. Denk aan studiebeurzen voor kinderen of het opzetten van een klas voor kinderen met een beperking, onderwijs geven over familie planning of andere onderwerpen. Het belangrijkste is om alles in samenwerking te doen met de gemeenschap.
Het gaat ook om duurzame relaties opbouwen.

Samenwerken met gemeenschappen en gezinnen, lokale overheden en scholen, om ervoor te zorgen dat ze het belang van bijvoorbeeld educatie voor hun kinderen begrijpen en hoe ze een rol kunnen spelen om studenten in staat te stellen hun volledige potentieel te bereiken.

Help honderden kinderen aan beter onderwijs en -gezondheid

ValutaBedrag