info@liberifoundation.com

+31 (0) 527 763 423

Het Spijk 12, 8321 WT Urk, NL

De effecten van klimaatverandering in Zambia

Zambia wordt geconfronteerd met de ergste klimaatveranderingsramp sinds 1964, met zeer weinig regenval geregistreerd in de periode 2023 tot 2024. De impact van deze droogte zal op zowel nationaal als huishoudelijk niveau een negatief effect hebben met een groeiende bevolking van Zambia die nu geschat wordt op 20 miljoen mensen. In het afgelopen decennium heeft Zambia zijn economische groei grotendeels toegeschreven aan landbouw en mijnbouw. Deze diversificatie in de economie heeft ervoor gezorgd dat de afhankelijkheid van de koperproductie is verminderd en verschoven naar landbouw, zoals blijkt uit het feit dat Zambia de voedselvoorziener van de zuidelijke regio en daarbuiten is geworden. Het verbouwen van maïs, het basisvoedsel in Zambia, heeft de afgelopen jaren geleid tot stabiele prijzen in de afgelopen 5 jaar. De droogte zal ervoor zorgen dat de prijzen van de belangrijkste huishoudelijke goederen stijgen tot niveaus, die de meeste mensen niet zullen kunnen betalen.

De huidige situatie laat veel te wensen over, aangezien de slechte regenval van dit jaar niet alleen de mensen zal treffen, maar ook dieren. Het dorp Kamimbi, gelegen in het district Siavonga, is een van de zwaarst getroffen gebieden met slechte regenval, omdat het in de vallei ligt. De mensen van Kamimbi hebben dit jaar geen enkele oogst kunnen binnenhalen. Omdat de meeste mensen in Kamimbi afhankelijk zijn van landbouw voor hun levensonderhoud, zullen dit jaar veel gezinnen afhankelijk zijn van noodhulpvoedsel dat de regering zal moeten verstrekken. Andere gezinnen die ook afhankelijk zijn van visserij zijn ook getroffen door de droogte, omdat de lage regenval ook een negatief effect zal hebben op het waterpeil in het Kariba-meer. De lage waterstanden beïnvloeden niet alleen de vissers, maar ook de elektriciteitsproductie in Zambia.

Het gezegde luidt: “samen kunnen we meer bereiken”, dit zal de tijd zijn voor de Zambianen om samen te staan in deze moeilijke tijd.

Lees ook: